Klub 4000m+

Vstopi v »Klub 4000m+« in se z nami povzpni na vrhove nad 4000 m nadmorske višine.

Vsem, ki (še) nimate dovolj izkušenj z višjimi gorami predlagamo udeležbo na naših ZAČETNIH TEČAJIH »Varno v zasnežene gore« & LEDENIŠKIH TEČAJIH. Vaš korak bo zato bolj zanesljiv, vzponi na višje vrhove pa veliko bolj varni. Velja?

Breithorn (4164m) & Allalinhorn (4027m) & Weissmeis (4017m)

14.- 17. juni 2018

Švicarski »trojček« bo zaznamovan z razgledom na Matterhorn, ki pritegne poglede. Podaljšan vikend pričnemo v četrtek pozno popoldne, 14.06.2018 z vožnjo čez Italijo, jutro pa nas ujame že v Zermattu. Petek je namenjen vzponu na Breithorn, ki ga pojmujejo kot enega izmed najlažje dostopnih štiri tisočakov. Vzpon nam bo olajšala žičnica na Kleine Matterhorn. V soboto in nedeljo pa se povzpnemo še na Allalinhorn in sosednji Weissmeis. Tudi tukaj nam bodo vzpon olajšali žičnica ter gorska železnica.

Potrebna je boljša kondicija, vzdržljivost in visokogorska oprema, ki pa si jo je mogoče delno izposoditi na Alpskem društvu Stratus.

Na »švicarski trojček« se odpravljamo v terminu 14.-17.06.2018. Se nam mogoče pridružiš?

Veš kakšen je pogled na magični Matterhorn? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Allalinhorn (4027m) & Weissmeis (4017m)

15.- 17. juni 2018

Allalinhorn 4027m, je eden od lažje dostopnih štiritisočakov v Alpah. Z gorsko železnico (Metro Alpin) se iz Sass Feeja udobno povzpnemo vse do višine 3500 m. Vzpon po normalni smeri nam lahko včasih otežujejo ledeniške razpoke, ki se jim bomo izognili na delu vzpona. Ture je kot nalašč za spoznavanje z visokimi gorami Alp ter s hojo po ledenikih. Potrebna je samo solidna kondicija in visokogorska oprema, ki pa si jo je mogoče izposoditi tudi na Alpskem društvu Stratus.

Na Allalinhorn ter na Weissmeis se odpravljamo v terminu 15.-17.06.2018. Se nam pridružiš?

Si se že potepal-a v Švici? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Piz Bernina (4049m)

02. – 03. julij 2018

Verjeli ali ne, Piz Bernina sredi Engadinskih Alp je nam najbližji 4-tisočak na meji med Italijo ter Švico, ki ima mogoče zaradi bližnjega St. Moritza nekako svetovljanski značaj! J »Normalka«, običajna pot na vrh vodi mimo koče »Marco e Roso«, z vrha pa je ob lepem vremenu razgled širen in osupljiv. Piz Bernina je namreč najvišja gora daleč naokrog. Takšni z nekaj zimske »plezalne» kilometrine se lahko lotijo enega najbolj znanih ledenih grebenov v Alpah – Biancograt, za manj vešče bo pa dovolj že pristop z juga. Tura je primerna za gornike, vajene hoje z derezami in cepinom, težav pa vam ne sme povzročati niti plezanje II. težavnostne stopnje. Za vzpon je potrebna vzdržljivost in visokogorska zimska oprema, ki pa si jo je mogoče delno izposoditi na Alpskem društvu Stratus.

Na »Bernino« se odpravljamo predvidoma v terminu 29.06.-01.07.2018.

Te mika? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Ortler (3798m)

14. – 17. juni 2018

Avtor fotografije: Janez Seliškar

Ortler, ki spada s svojo višino skoraj v »klub« štiritisočakov, vrhov, ki so v Alpah zelo zaželeni, se nam je na lanski turi kljub dobri vremenski napovedi zavil v oblake in sneg. Zato se nanj odpravljamo še enkrat. Precejšnja višinska razlika, ki jo je treba premagati poskrbi, da se vzpona lotimo dobro pripravljeni, saj nam pot na vrh ne olajšajo sistemi žičnic kot kje drugje. Velika višina, slavno ime in mogočen razgled pa privabljajo na goro vseeno veliko obiskovalcev.

Vzpon ter bivanje na Tirolskem bomo izkoristili tudi za obnovitev LEDENIŠKIH TEHNIK. Velja?

Na grebenu je potrebno nekoliko poplezati (največ II. težavnostna stopnja po UIAA), višje pa se vzpenjamo čez ledenik. Od koče do vrha povprečna naveza potrebuje več kot 5 ur hoje in plezanja. Z vrha nas čaka še sestop po isti smeri vzpona, mimo koče vse do doline.  Popoldne je možen tudi ogled Messnerjevega gorniškega muzeja.

Na kralja Otztalerskih Alp se odpravljamo predvidoma v terminu 14.-17.06.2018.

Se bi nam mogoče želel pridružiti? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Poletni alpski TABOR Chamonix 2018 / Mont Blanc (4810m)

25.- 29. julij 2018

Vsako leto naše zimske društvene tečaje, zahtevnejše zimske ture, ledeniške tečaje in plezalne tabore konec julija zaokrožimo s taborom v Chamonixu, prestolnici evropskega alpinizma. Tudi tukaj bomo najprej raziskali okoliške gore v Centralnih Alpah, obnovili znanje s kratkim ledeniškim tečajem, se predhodno dobro aklimatizirali s turami na alpske vršace ter, če nam bo vreme naklonjeno, zaokrožili tabor z vzponom na Mont Blanc, 4810 m visoko. Tabor je primeren za gornike z izkušnjami hoje ter plezanja v visokogorju, temu pa so namenjena naša predhodna bogata izobraževanja ter številni tečaji v prvi polovici leta. Tudi zato je potrebno o »poletnem taboru« razmišljati že sedaj!

Poletni »Alpski tabor Chamonix 2018« bomo izpeljali v terminu 25. – 29.07.2018.

Te mika, da se nam pridružiš? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Grossglockner (3798m)

13. – 14. oktober 2018

Grossglockner, po »naše«, Veliki Klek, je najvišji vrh Avstrije ter gorske skupine »Visoke Ture«. Vzpon nanj je najlepši jeseni, ko macesni na izhodišču nad Kalsom zažarijo v pisanih barvah! Tudi zato vzpon nanj postaja že tradicionalen, naš vsakoletni društveni »izlet«, ki pa je v zgornjem delu začinjen z lažjim plezanjem II. težavnostne stopnje po skalah ali mešanem terenu, če je na grebenu sneg. Turo bomo popestrili z izobraževanjem, kratkim »LEDENIŠKIM TEČAJEM«, saj se na vzponu ter sestopu srečujemo z razpokami sicer vedno manjšega ledenika Ködnitzkees.

Potrebno opremo za vzpon si je mogoče delno izposoditi na Alpskem društvu Stratus.

Na »Glockner« se odpravljamo pomladi in poleti, jeseni pa v terminu 13.-14.10.2018.

Se bi rad povzpel na najvišji vrh Avstrije? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Gran Paradiso (4061m)

30. – 31. marec 2019

Na Gran Paradiso za 1. april?
Saj se hecaš, a ne?

Niti najmanj se ne šalimo, saj smo se z društvom na Gran Paradiso lani povzpeli kar dvakrat, tako nam je bilo všeč! Najvišji vrh »Grajiških Alps« se nahaja med Mont Blancom na severu in Dauphinejo na jugu. Njegov mogočni greben je ostro viden le z oddaljenih vršacev, ker se skriva za vencem bližnjih gora. Očarala nas bo čudovita narava ter pisani živalski svet. Mogoče se bomo srečali z lisico ali fotografirali kozoroge od blizu. Prvič so se na vrh povzpeli leta 1860, vse od takrat pa zaradi svoje višine 4000+m ter mogočnega razgleda vrh ni izgubil svoje privlačnosti. Vzpona ter smučanja izpod vrha se bomo lotili iz kraja Pont in vabimo te, da se nam pridružiš.

Predviden TERMIN vzpona: odhod v petek zvečer 29.03.2019 / sobota vzpon do koče Rifugio Mantova & kratek “ledeniški tečaj”, nedelja, 31.03. vzpon na vrh ter turno smučanje v dolino.

Te zanima? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

FOTOGALERIJA POVPRAŠEVANJE

Monte Rosa - Punta Gnifetti (4554m)

4.- 7. april 2019

“Grande tura” za visoke razglede (4 x 4000m+)

O »božanskem nasmehu« Monte Rose je pisal že »naš« Julius Kugy, mi pa se odpravimo na potep in po nasmehe čez lažje dostopne vrhove na meji med Italijo ter Švico. V četrtek pozno popoldne se odpravimo na pot, petek pa izkoristimo za vzpon do koče Rifugio Mantova 3500m, za aklimatizacijo ter kratek »ledeniški tečaj«. Drugo noč prespimo v koči Rifugio Gnifetti 3647m, soboto in nedeljo pa izkoristimo za vzpone na vrhove ter za vrnitev domov.

Predviden TERMIN vzpona: odhod v četrtek popoldne 04.04.2019 / petek, 05.04. vzpon do koče Rifugio Mantova & kratek “ledeniški tečaj”, sobota & nedelja, 06. & 07.04. vzponi na vrhove ter vrnitev domov.

Se ti zdi zanimivo? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

POVPRAŠEVANJE

Monte Rosa - Vincent Pyramid (4215m)

5.- 7. april 2019

Velika gorska skupina Monte Rose je najmogočnejši masiv Alp. Številne zahtevne vrhove nad 4000m+ težko preštejemo na prste vseh rok. Dostop na večino od teh je precej zahteven, tokrat pa se bomo lotili »lažjega« štiritisočaka. Vzpon (in naše denarnice) nam bo »olajšala« žičnica iz Alagne do postaje “Punta Indren” na 3284m, vendar bo zato pristop do koče Rifugio Gnifetti (3647m), kjer prespimo, bolj udoben. Popoldne bomo izkoristili za kratek »LEDENIŠKI TEČAJ« in aklimatizacijo, v nedeljo pa se lotimo vzpona na Piramide Vincent 4215m.

Predviden TERMIN vzpona: odhod v petek popoldne 05.04.2019 / sobota, 06.04. vzpon do koče Rifugio Gnifetti & kratek “ledeniški tečaj”, nedelja, 07.04. vzpon na vrh Piramide Vincent ter vrnitev domov.

Se želiš povzpeti čez mejo 4000 metrov? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

FOTOGALERIJA POVPRAŠEVANJE

Elbrus (5642m)

3.- 12. maj 2019

Elbrus velja za najvišjo goro v Evropi. Leži v Rusiji, na zahodnem delu Kavkaza, ob meji z Gruzijo. Prvi vzpon na vrh, ki ga je opravila angleška odprava, je bil zabeležen leta 1874. Danes velja Elbrus za najbolj obiskano goro v zahodni Aziji in Evropi. Vsako leto se na vrh običajno povzpne večje število gornikov, ker vzpon ni tehnično zelo zahteven. Kljub temu pa podviga ne smemo  podcenjevati, saj vsako leto zahteva svoj davek. Z vrha bomo poplačani s širnim razgledom na okoliške gore do Užbe na vzhodu ter do Gruzije na jugu. V načrtu je tudi smučanje z vrha Elbrusa.

Zagotovljen TERMIN vzpona: več kot polovica prostih mest v majskem terminu je že zasedenih!

Trajanje »odprave«: 03. – 12. maj, 2019 / Samo 5 dni dopusta za zaposlene!

Si želiš doseči osebni višinski rekord? Pošlji nam e-mail in poslali ti bomo vse podatke.

FOTOGALERIJA POVPRAŠEVANJE

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress